Jamaica, bezoek de leukste Caribische bestemming

Ik heb een bloedhekel aan kou, regen en gebrek aan daglicht. En de maanden januari en februari vind ik ronduit saai. Het vooruitzicht om in deze periode naar een zonnige bestemming te reizen en de nodige vitamine D op te doen, is erg aanlokkelijk. Jamaica voldoet aan ons eisenpakket en is, naar later blijkt, een van de leukste bestemmingen om een winterdip te verslaan.

Er is een aantal criteria waar de bestemming in spé aan moet voldoen.

 • De temperatuur komt niet onder de 25 graden.
 • In twee weken tijd kan veel worden bekeken.
 • Er is meer dan alleen zon, zee en strand.

Roadtrip
Normaal gesproken reizen we met lokaal vervoer (lees bussen, boten en treinen). Echt super leuk om te doen. Met plezier zitten we urenlang opgepropt in té kleine bussen met te veel mensen, nagesynchroniseerde films en een kamikaze chauffeur.

Maar dit keer kiezen we voor een huurauto want #meteenhuurautoziejemeer. En aangezien we ‘maar’ twee weken de tijd hebben en niet 4 maanden, zien we zo het meeste van Jamaica.

De auto hangt met duct-tape en tie-wraps aan elkaar. Maar hé, de remmen en airco doen het dus let’s hit the road! Al snel blijkt dat wij niet op Jamaica zitten maar dat we in een computergame zijn beland waarbij het hoofddoel is om wegobstakels te vermijden. En dat zijn er nog al wat. Geiten, fietsers, voetgangers, bumberkleefers, afsnijders, tegenliggers en enorme gaten in het wegdek. Bijkomend moeilijkheidsniveau is het links rijden.

Het goede nieuws is dat we het kunnen na vertellen, je als bijrijder heerlijk commentaar kunt leveren op de bestuurder en dat we het eeuwige respect van de Jamaicaan verdienen door zelf de weg op te gaan. Beste advies? Keep on the left, rijd je eigen tempo en luister naar reggae muziek.

We rijden het klassieke rondje Jamaica. Onze roadtrip start in Montego Bay dan naar Ocho Rios, Port Antonio, Kingston, Treasure Beach, Negril en eindpunt vliegveld Montego Bay. Absolute hoogtepunten zijn Port Antonio en Treasure Beach. Maar ook Kingston en Negril zijn een bezoek meer dan waard.

Het mooiste strand
Met stip op #1 staat het strand Frenchman’s Cove bij Port Antonio. Een klein strandje met een hele grote Wow-factor. Dat komt door het glasheldere, koele riviertje wat zo de zee, omringd door palmbomen en een wit zandstrandje, instroomt. Om het plaatje compleet te maken, hangt er ook nog een schommel in het water voor de ultieme instagram foto. De zon en de witte stapelwolken doen de rest. Man! wat paradijsje. Er zijn genoeg schaduwplekjes, er is een restaurantje voor cocktails, eten, Red Stripes en strandbedjes.

Anders maar ook mooi is het Seven Mile Beach van Negril. Hier vormen de strandstoelen, de ontelbare strandbarretjes en restaurantjes een langgerekt kleurrijk lint. Het zand is poederzacht en het water warm. Een rustig stukje strand vind je aan het einde van Seven Mile Beach bij Pimentoz.

Doen op Jamaica
Jamaica heeft meer dan 120 bezienswaardigheden en attracties. En dus moeten er keuzes gemaakt worden. Hieronder lees je per plaats onze tips.

Montego Bay

 • Acclimatiseren op het strand van Doctor’s Cave Beach.
 • Eten wat de pot schaft bij Sunset bar en restaurant. Gewoon op een plastic stoeltje aan een plastic tafeltje. De curry chicken is er heerlijk.
 • Al zippend van een cocktail de zonsondergang bekijken vanaf het terras van Margaritaville.

Ocho Rios

 • Mystic Mountain’s bobslee baan. Wat zal ik daar eens over zeggen. Het lijkt een tamelijk mak ritje. Maar schijn bedriegt. Mijn bob is aan die van de Mr. vastgemaakt. Wel zo makkelijk want dan hoef ik zelf niet te remmen en kan ik het ritje filmen. Ik had beter moeten weten. Met een angstaanjagende snelheid en uiteraard zonder te remmen nemen we bocht na bocht. Gelukkig voor mij is de baan niet al te lang en komt er na een paar minuten een einde aan deze rit. Ben jij wel een thrillseeker, dan heb je een paar hele leuke minuten.

Port Antonio

 • Onderweg bij barretjes stoppen voor een Ting en een potje domino.
 • Het stadje Port Antonio zelf.
 • Overheerlijke pasta eten bij The Italian Job en vegetarisch bij Woody’s Burgers en Soo Soom Ba.
 • Rafting over de Rio Grande.

Kingston

 • Een patty eten bij Devon House.
 • Het Bob Marley museum.

Treasure Beach

 • Tarzan spelen bij de YS falls.
 • De boottocht naar en het biertje bij the Pelican Bar.

Negril

 • Rick’s Café. Super toeristisch maar wel een happening.
 • Eten op de kliffen bij restaurant Pushcart.

Jamaica is met recht een Caribische plus bestemming. Zon, zee, strand, natuur en een geweldig leuke & muzikale cultuur met onwijs aardige mensen. Met een auto kun je in twee weken tijd veel van het land zien en de sfeer proeven.

De reisspecialisten van Reisburo Franeker vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn voor een reis naar Jamaica en waar je het leukste kunt overnachten. Op onze Instagram vind de Instagram Storie Jamaica terug voor nog meer beeldmateriaal.

Jamaica, Yeah mon!

Bob Marley museum Kingston in Jamaica

French mans cove in Jamaica

borrelen bij the Pelican bar in Jamaica

raften op de Rio Grande in Jamaica