Johannes & Co.

Colombia!?
Familie en bekenden reageerden wat onthutst toen we vertelden dat we naar Colombia wilden, maar daar stonden de vele enthousiaste verhalen van vrienden die er echt waren geweest tegenover. Éénmaal terug, kunnen we die enthousiaste verhalen alleen maar bevestigen;  Colombia is een groot, mooi, afwisselend en interessant land. Qua flora en fauna, maar ook qua economische ontwikkeling cultuur en geschiedenis.

Wildlife
We hebben rond Bahia Solano gezwommen met walvissen op een afstand van minder dan 10 meter ! en we hebben de meest bizarre insecten gezien, diep in de Amazone jungle. Daar hebben we driftig naar moeten speuren. De vele enge dieren die op National Geographic zo mooi worden uitvergroot, kost ‘in het echt’ behoorlijk wat inspanning om ze te zien. Gelukkig hebben we een aantal gespot, op veilige afstand en onder begeleiding van een ervaren gids.

Eten of gegeten worden
Piranha’s hebben we zelf gevangen en opgegeten (in plaats van zij ons :). Ook hebben we paardgereden over vlaktes, door rivieren en bergkloven. Gewandeld, geraft, gekanoed, gecanopy’d, gezwommen en gevaren door prachtige natuurgebieden. Colombia herbergt de meeste vogelsoorten ter wereld, maar ook miereneters, apen, roze, zwarte en grijze dolfijnen; te veel om op te noemen. Colombia kent prachtige en heel verschillende landschappen. Van bergen en hoogvlaktes tot overstroomde vlaktes á la Pantanal, jungle en prachtige stranden die één op één uit vakantiefolders of TV-reclames lijken te komen. Schitterend. De vlakten van Los Llanos zijn minder bekend, maar voor natuurliefhebbers zeker aan te bevelen.

Colombiaanse steden
In Cartagena vertellen de gebouwen en musea van het goed bewaarde oude centrum over de geschiedenis en de destijdse logica van de verovering door de Spanjaarden. Ongelofelijk dat men met heel beperkte mogelijkheden rond 1500 zo’n enorm en dichtbegroeide jungle wilde en kon ontdekken en veroveren. In Cartagena, maar zeker ook in steden als Bogota en vooral Medellin zie je dat men niet in de geschiedenis is blijven steken, maar inmiddels ook een enorme ontwikkeling doormaakt. Colombia is ’s werelds grootste exporteur van bloemen, rijk aan koffie, olie en meerdere andere grondstoffen. Ongetwijfeld zal er net als in veel andere omliggende landen ook nog een stukje ‘Narco’ zijn, maar daar hebben we op onze reis niets van gemerkt.

Gaandeweg de reis kregen we een beter beeld bij de grote sprongen en verschillen in welvaart en de achterliggende verhalen en oorzaken. Op het platteland is nog sprake van zeer basic huizen en welvaart maar de enorme steden hebben inmiddels een indrukwekkend skyline die Rotterdam doet verbleken en eerder in de buurt komt van Hong Kong of New York. Ook de musea, infrastructuur en horeca 🙂 van vooral het centrum van Medellin deden niet onder voor die in Nederland. De wijk Poblado, waar we ook weer in een geweldig hostel zaten, was echt super gezellig en enorm hip.

Kleine waarschuwing
Kanttekening die we nog willen maken is dat we van meerdere mensen hebben begrepen dat ze de sfeer in de gebieden rond Cali en in de jungle tegen Venezuela aan (waar twee Nederlandse journalisten werden ontvoerd, net voordat wij vertrokken) als bedreigend ervoeren. In deze specifieke gebieden zijn wij dan ook niet geweest.

De Colombiaan
We hadden steeds goede gidsen die goed Engels spraken en veel konden vertellen over natuur, geschiedenis en ontwikkeling van Colombia. Dat we een beetje Spaans spraken bleek handig, maar niet nodig. Alle Colombianen die we ontmoetten waren heel erg vriendelijk, behulpzaam en relaxed. Niks geen opdringerige verkopers, louche figuren, zwervers, bedelaars en verslaafden en we hebben ons geen moment bedreigd, bekeken of bevraagd gevoeld. Eerder het tegendeel. Erg gastvrij.

Het weer in juli
Ook het weer was overwegend fantastisch en afwisselend. Sporadisch een korte tropische regenbui, maar direct daarna weer lekker zonnig. Alleen rond Cartagena was de vochtige warmte soms even aan de pittige kant, maar in een wederom prima hostel met airco, ging het slapen prima.

Eten en drinken
We hebben nog nooit zo’n gevarieerde vakantie met zoveel verschillende activiteiten, landschappen en verhalen gehad, maar ook nog nooit zo veel verschillende soorten -heerlijk- fruit gegeten en fruitdranken gedronken. Prima en veilig vers eten en drinken daar in Colombia.

Nog wat praktische reistips die we iedereen aan zouden raden
Kies bij binnenlandse vluchten voor betrouwbare maatschappijen, want van andere reizigers hoorden we dat de paar hele kleine nationale prijsvechters wel eens niet of later vertrekken als hen dat beter uit komt. Neem alleen 9 kg handbagage in een rugzak mee; geen wachttijden bij de vluchten en handig te voet, te paard, te fiets en in de auto. Die 9 kilo bleek ook ruim voldoende. Een korte broek en een paar T-shirts, meer is niet nodig met dit geweldige klimaat en je kunt het op meerdere plekken laten wassen als dat nodig is. Auto’s huren werd door iedereen afgeraden en bleek ook niet nodig. Verrekijkers en fototoestellen met extra geheugenkaarten moet zeker mee :).

Reisburo
Zelf boeken kan in theorie en hebben we ook even geprobeerd, maar bleek lastig vanwege het tijdsverschil, vanwege taalverschil en vanwege de relaxte levenswijze van de Colombianen, die niet altijd terug bellen of mailen. Nog belangrijker; Reisburo Franeker kent (de ervaringen met) gidsen en hotels en hostels, terwijl je daar op internet niet echt goed achter komt. En het verschil tussen een goede en een matige gids maakt heel erg veel uit. De mogelijkheden zijn per gebied en per stad enorm gevarieerd, dus geef bij Reisburo Franeker goed aan wat je wilt qua luxe, activiteiten, gidsen etc. en zorg er voor dat de wensen gedeeld worden met de hotels en gidsen in Colombia. Wat je wel zelf kunt doen en wat erg leuk is, is uitzoeken wat de mogelijkheden zijn en wat je zou willen.

Johannes en familie