Picture perfect eiland Corsica, altijd doen!

Ik blijf er niet voor thuis, maar 3 op Reis van BNN wil ik eigenlijk niet missen. Misschien heeft dat ook wel een beetje met Chris Zegers te maken :). Sommige bestemmingen van het programma heb ik ook mogen bezoeken. Zo was Chris vorige week op Corsica.  

In ben het type dat een land 1 keer, het liefst minimaal 4 weken, bezoekt. Deze daarna afvinkt van mijn bucketlist, om door te gaan naar het volgende avontuur in een onbekend land.

Corsica is een uitzondering hierop. In de afgelopen jaren heb ik dit fantastische Franse eiland in de Middellandse zee drie keer bezocht. Ik heb er gedoken en een roadtrip met auto en motor gemaakt. Als het aan mij ligt blijft het hier niet bij.

Waarom heeft Corsica mijn hart gestolen?
Ten eerste de Corsicanen zelf. Ze hebben een haat-liefde verhouding met het vaste land van Frankrijk. In eerste instantie zijn ze Corsicaans en daarna Frans. Ze hebben hun eigen taal, gewoonten, tradities en schieten op verkeersborden. Ik houd wel van dat rebelse. Het lijken wel Friezen :).

Het landschap
Ten tweede vind ik het Corsicaanse landschap echt prachtig. De baaitjes en stranden doen niet onder voor menig Caribsiche bestemming, het water is knetterblauw, de bergen hoog & ruig en de stadjes met kronkelstraatjes en ontelbaar veel terrassen ontzettend sfeervol.

Eten & Drinken
Culinair gezien is Corsica helemaal mijn ding met de kazen, charcuterie , olijven, stevige boerenmaaltijden en heerlijke wijnen. Geen lullige takjes basilicum maar boeketten basilicum. Geen sneue cherry tomaatjes maar sappige, grote en heerlijk ruikende tomaten met een hoofdletter T. De viskeuze uit onze supermarkten verbleekt bij het verse assortiment van onze Corsicaanse vrienden.

Roadtrip
Maak je een roadtrip over het eiland, en ik raad je dit ten zeerste aan, houd er dan rekening mee dat de gemiddelde snelheid op ongeveer 50 kilometer per uur ligt.  Dit komt omdat er op heel Corsica bijna geen rechte weg is te vinden. Het asfalt slingert bocht naar bocht langs de kust en door de binnenlanden. Inhalen is kamikaze gedrag en lukt alleen als je met de motor gaat :). Na bijna iedere bocht is het uitzicht fenomenaal. Het ene wow-moment na het andere volgt elkaar op.

Picture perfect Corsica. Ik kan het iedereen aanraden. Of je nu wilt luieren op een van de stranden van de afgelegen baaitjes, je een ultieme roadtrip wil maken, hiken in de bergen of het eiland wilt rondfietsen. Of je nu wilt duiken in kristalhelder water, je culinair wilt laten verwennen of wilt overnachten op campings, kleinschalige hotels of appartementjes.

Maar pas op! Corsica smaakt altijd naar meer so be prepared voor het Corsica virus :).

Geschreven door Rhodee van der Kam, Reisburo Franeker

Haven van Calvi

culinair Corsica

kust van Bonifacio

straatje Calvi op Corsica