Dagprogramma

Dag 1. Amsterdam → New York/Brooklyn

Vertrek vanaf Amsterdam voor de vlucht naar New York per KLM/Delta Airlines. Na aankomst op de luchthaven van New York transfer naar het Best Western Plus Prospect Park Hotel in Brooklyn, waar je voor de komende 3 nachten je intrek neemt. New York City heeft zo’n 9 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van de staat New York. De hoofdstad is echter het noordelijker gelegen Albany. Deze twee steden zijn in de 17e eeuw door Nederlanders gesticht. New York heette toen Nieuw-Amsterdam en Albany heette Beverwijck. Tijdens deze reis gaan we op zoek naar sporen uit het Nederlandse verleden – en daar zijn er nog heel veel van. Zelfs in Lower Manhattan, waar geen gebouw meer uit die periode staat, is tussen de bekende wolkenkrabbers nog veel te vinden dat aan de Nederlandse tijd herinnert. Denk maar aan Wall Street – de straat waar vroeger de afscheiding – de wal dus – stond, die dit stukje stad moest beschermen tegen invallen van buiten. Natuurlijk krijgt je ook voldoende tijd om bekende hoogtepunten van New York te bezoeken: het Vrijheidsbeeld, de Empire State Building, het Central Park en Times Square, de nieuwe Freedom Tower en het 9/11 Memorial zijn zeker een bezoek waard.

Dag 2. Brooklyn en Manhattan

De naam Brooklyn is een verengelsing van de naam Breuckelen, een dorpje dat hier door Nederlanders was gesticht. De wapenspreuk van dit stadsdeel luidt nog altijd: Eendraght Maeckt Maght. Je maakt hier een excursie naar het Wyckoff Farm Museum. Deze voormalige boerderij van Pieter Wyckoff is een van de zeldzame gebouwen in Amerika die nog stammen uit de Nederlandse tijd. Dat betekent van vóór 1664, het jaar waarin de kolonie door de Engelsen werd overgenomen. ’s Middags maak je een stadswandeling door Manhattan, waarbij je zult zien hoe ‘Nederlands’ ook dit deel van New York nog is. De rest van de dag heb je de tijd aan je zelf.

Dag 3. Staten Island

Staten Island (ooit Staten Eylandt geheten, naar de Nederlandse Staten-Generaal), is net als Brooklyn een stadsdeel van New York City. In Historic Richmond Town ga je een aantal uren helemaal terug in de tijd. Er staan diverse Nederlandse huizen en je komt hier het oudste schoolgebouw van Amerika tegen, het Voorlezer’s House, ook door de Nederlanders gebouwd. In dit landelijke plaatsje geniet je van een lunch die is gebaseerd op recepten uit het 17e-eeuwse kookboek De Verstandige Kok of Sorgvuldige Huyshouder, dat door de kolonisten werd gebruikt. Je kunt ook een bezoek aan het plaatselijke museum brengen. Je keert met de ferry terug naar New York om te genieten van een geweldig uitzicht op de skyline van Manhattan. De rest van de dag kun je naar eigen inzicht doorbrengen.

Dag 4. Sleepy Hollow en Poughkeepsie

Je laat New York achter je en begint aan een tocht langs de Hudson. Die is vernoemd naar Henry Hudson, een Engelsman in dienst van de Nederlanders, die de rivier in 1609 ontdekte. Hij bevoer de rivier tot aan de plek waar de Nederlanders enkele jaren later eerst Fort Nassau en daarna Fort Oranje bouwden. Daar ligt nu de stad Albany. Vandaag maak je een excursie naar Sleepy Hollow. Dit plaatsje is bekend geworden door de schrijver Washington Irving, die ‘De legende van Sleepy Hollow’ schreef. Hier staat de Philipsburg Manor, een voormalige Nederlandse boerderij met een op waterkracht aangedreven graanmolen. Deze werd gebouwd door Frederick Philipse, die als timmerman naar de kolonie was gekomen. Ook vind je hier de oudste kerk van Amerika, die Philipse eveneens heeft laten bouwen: de Old Dutch Church. ’s Middags maak je een wandeling over een voormalige spoorbrug voor een weergaloos uitzicht over de rivier de Hudson. Je overnacht in de Holiday Inn Express in Poughkeepsie.

Dag 5. Hyde Park en Red Hook

Vandaag bezoek je in Hyde Park de woning waar president F.D. Roosevelt tot zijn dood in 1945 heeft gewoond en er begraven ligt: de Springwood Estate. Hij was een neef van Theodore Roosevelt, die net als hij Nederlandse roots had, en enkele tientallen jaren eerder ook president van Amerika was.
Via Rhinebeck rijd je u naar Red Hook, voorheen Roode Hoek. Deze naam had waarschijnlijk meer met rode herfstkleuren dan met (roodhuid)indianen te maken. Hier krijg je een voor bijna niemand toegankelijke privécollectie te zien van gebruiksvoorwerpen, wapens en kleding van de Hudson Valley indianen. De beverhandel met de indianen was begin 17e eeuw de belangrijkste reden om de kolonie Nieuw-Nederland te stichten. De oorspronkelijke bewoners van Amerika speelden dan ook een belangrijke rol in de geschiedenis van de Nederlandse kolonisten.
In Red Hook staat ook de Elmendorph Inn, een voormalige Nederlandse herberg. Via Kinderhook, met het huis van Martin Van Buren – een andere Amerikaanse president met Nederlandse roots – rijd je naar Albany, waar je twee nachten verblijft in de Travelodge Inn & Suites.

Dag 6. Rensselaer en Schenectady

Even buiten Albany, in het plaatsje Rensselaer, bezoek je het Crailo Museum, het enige museum dat volledig gewijd is aan de Nederlands-koloniale geschiedenis in Amerika. Crailo was een woning van de familie Van Rensselaer, die hier binnen de kolonie Nieuw-Nederland een privékolonie had: Rensselaerswijck. ‘s Middags lunch je in Albany in de voormalige woning van een andere vooraanstaande Nieuw-Nederlandse familie, het Quackenbush House Restaurant. Daarna bezoek je de Cohoes Falls en Schenectady, een stadje dat Nederlandse kolonisten hebben gesticht en waar nog diverse oude huizen en het oude stratenplan terug te vinden zijn. Hier staat ook het standbeeld van de indiaan Lawrence, die de kolonisten hielp toen ze door Frans-Canadezen en indianen waren overvallen.

Dag 7. Albany en de Catskill Mountains

Vandaag bezoek je het Albany Institute of Art, met een afdeling die nog herinnert aan de Nederlandse kolonisten en met schilderijen van schilders van de Hudson River School. Daarna ga je richting Woodstock, dat vooral bekend staat om het gelijknamige popfestival. Je luncht in dit kunstenaarsdorp. Daarna trek je onder leiding van een plaatselijke gids door de beroemde Catskill Mountains. Hier zie je waar de schrijver Washington Irving inspiratie opdeed bij het schrijven van de legende van Rip Van Winkle. In dit natuurgebied maak je een bustocht en kun je een wandeling maken, bijvoorbeeld naar de waterval die nog altijd een Nederlandse naam heeft: de Kaaterskill Falls. De komende 2 nachten overnacht je in de Super 8 in Kingston.

Dag 8. Kingston

In het centrum van Kingston, dat in de Nederlandse tijd Wiltwijck heette, maak je een wandeling langs oude Nederlandse huizen in de ‘Stockade’. Deze benaming verwijst naar de palissade die rond het dorp Wiltwijck was gebouwd om de inwoners tegen indianeninvallen te beschermen. In het museum kun je onder meer schilderijen en tekeningen zien van een schilder van Nederlandse afkomst: John Vanderlyn. Je luncht in een voormalig Nederlands huis binnen de Stockade, nu restaurant: het Hoffman House. Voor ’s middags staat een boottocht op het programma, zodat je de Hudson en de Hudson Vallei eens van een andere kant bekijkt.

Dag 9. New Paltz

Je rijdt via het charmante Hurley, dat in de zeventiende eeuw Nieuw Dorp heette, naar New Paltz. Dit stadje werd gesticht door Hugenoten, die zich algauw vermengden met de hier woonachtige Nederlandse kolonisten. Dit is nog goed te zien op de oude grafstenen, waarop zowel Franse als Nederlandse namen staan. In Huguenot Street, vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners, staan nog zeven gebouwen uit de 17e eeuw, die nu als museum dienen. In enkele ervan krijg je een rondleiding van een plaatselijke gids. Je luncht in New Paltz en kunt er een wandeling maken door een beschermd natuurgebied vlak achter Huguenot Street. Deze dag wordt afgesloten met een wijnproeverij op de Adair Vineyards, gevestigd in een voormalige Nederlandse schuur. Je overnacht in de Econo Lodge in New Paltz.

Dag 10. New York

Vandaag maak je de cirkel rond, wanneer je terugreist naar New York. Onderweg kun je het enige op Manhattan bewaard gebleven oorspronkelijk Nederlandse huis bezoeken: het 18e-eeuwse Dyckman House. De rest van de dag breng je op je eigen manier door tot aan de transfer naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Amsterdam per KLM/Delta Airlines.

Dag 11. Amsterdam

Aankomst Amsterdam.

Arrangement

Accommodatie
Verblijf in toeristenklasse hotels.

Maaltijden
In sommige hotels is een eenvoudig Continental Breakfast inbegrepen.

Vervoer
Vervoer ter plaatse per minivan, onder begeleiding van een Nederlandse chauffeur en reisleider.

Excursiemogelijkheden
De genoemde excursies, inclusief entreegelden, zijn niet inbegrepen.

Verlenging
Bij deze reis bestaat de mogelijkheid om meerdere dagen bij te boeken, bijvoorbeeld in de Americana Inn in Manhattan. Prijs op aanvraag.


Deelnemers
Het minimum aantal deelnemers voor de rondreis is 8 personen.