Unfinished business – Jelly keert terug naar Sicilië

Make you an offer….
Japanners staan erom bekend dat ze continue hun mobiel of fototoestel in de aanslag hebben en werkelijk alles vastleggen. Eerlijk is eerlijk, ik doe niet voor ze onder en mijn reisgenoten ook niet. We proberen echter niet uit het oog te verliezen, dat we deze bestemming niet enkel door het venster van de camera zien, maar ook daadwerkelijk volop genieten.  Alleen al in de steden Siracusa en Taormina kun je foto’s blijven maken.

Veel steden die we onderweg tegen komen kennen de Barokke bouwstijl, ze ademen sfeer en geschiedenis. Het mooie van reizen per huurauto is, dat je onderweg in onbekende plaatsen een drankje gaat drinken of een lunch gaat nuttigen. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan, koffie kost er nog 1,50 euro en het terras bestaat uit plastic stoelen en tafels. De lokale bevolking heeft hier aardigheid aan jou als toerist, ze helpen je graag op weg, ook al spreken ze geen woord Engels of Duits. Met handen en voeten en vriendelijk lachend komen we een heel eind, dit zijn uiteindelijk de momenten die je vakantie compleet maken. Zo midden tussen de lokale bevolking, weg van toerisme is de beleving van Sicilië puur.

Siracusa
Een stad welke zeker op veel belangstelling en dus toeristen mag rekenen is Siracusa en desondanks de drukte is het een plaats die je zeker moet bezoeken. Siracusa was ooit een zeer rijke en invloedrijke stad, en zelfs lange tijd de hoofdstad van Sicilië. We hebben hier het Archeolische park bezocht onder begeleiding van een gids. Opgravingen uit diverse tijdperken komen tot leven door de bijzondere, soms gruwelijke, verhalen die de gids weet te vertellen.  Zo treffen we er een Grieks en Romeins theater, een steengroeve en het altaar van Hieron. Het Griekse theater behoort samen met dat van Athene tot 1 van de grootste in zijn soort. Naast dat je hier rustig een uur of langer rond kunt lopen, is de plaats zelf ook zeker de moeite waard. Je kunt bij het Archeologische park bovendien je auto laten staan en per tuk tuk naar het centrum worden vervoerd. Wat mij betreft een absolute aanrader.

Siracusa ligt aan zee en langs de skyline tref je gekleurde huizen met bloembakken op het balkon, her en der verouderd en aangetast, doorleefd en wordt je nieuwsgierig gewekt, naar wat er hier in de loop der jaren zich heeft afgespeeld.  Je loopt langs de haven en slentert vervolgens door smalle straatjes, passeert prachtige barokke gebouwen,  kerken en pleinen, treft kleinschalige restaurants, waar ze heerlijke maaltijden bereiden. Op de markt is het een drukte van belang en de een lust voor het oog. Heerlijke lokale delicatessen worden hier luid schreeuwend of met zangkunsten aan de man gebracht. Hou je van verse (inkt)vis, dan sla je hier je slag, ook specerijen en andere heerlijkheden, maken hebberig.

Taormina
Een andere toeristische plaats is Taormina. Van een geheel andere orde dan Siracusa, dat wel. Taormina stad is uiteraard te bereiken met de auto, echter hou er rekening mee dat het boven op de berg gelegen is.  Voor degenen die deze tocht naar boven liever achterwege laten, biedt de gondel uitkomst. Mijn tip, laat je auto achter op de parkeerplaats en geniet van het prachtige uitzicht dat de gondel je biedt. Je staat in know time boven in het centrum van Taormina. In de winkelstraat treffen we veelal de wat duurdere shops en souvenirs. Strijk je neer bij een tafeltje van een restaurant  gevestigd  op één van de trappen naar boven, dan waan je je ’s avonds als ware je in een filmset. Schrik niet als de ober ook fantastisch blijkt te kunnen zingen en zijn vrouw op het balkon een serenade brengt. Kortom mocht je op zoek zijn naar romantiek, dan ben je hier aan het juiste adres. Hou je van de zee en wil je daar ook tijd doorbrengen, dan kun je in het gedeelte van Taormina Messina gebruik maken van het strand. Of zoek een lekker plekje bij het idyllische Bella Isola.

Jelly Miedema
Reisspecialist Reisburo Franeker