Winterse avonturen in betoverend Lapland

Tervutuloa! Welkom in het land van de besneeuwde bomen, bevroren meren, het noorderlicht, rendieren en husky’s.
Een wintervakantie in Fins Lapland is betoverend. Het landschap verandert in een sprookjesachtig paradijs bedekt met een dikke laag sneeuw. Wanneer ik het vliegtuig uitstap, is mijn eerste reactie: “Wow, wat is dit fantastisch”.

Finland staat voor winterse avonturen
Een huskysafari bijvoorbeeld. Wanneer ik bij de huskyfarm aankom, hoor ik de husky’s al enthousiast blaffen. Ze staan te trappelen, te trekken en te springen van ongeduld. Je kunt ze niet blijer maken dan ze met z’n vieren of zessen voor een slee te spannen en een tocht te maken door de verlaten natuur. Ik ben er helemaal klaar voor. Remmen los en daar gaan we. Er vormt zich een slinger door het landschap. Het is ineens doodstil. Het enige wat ik hoor, is het glijden van de sleeën door de sneeuw en het hijgen van de honden die de slee voorttrekken. Wat een geweldige ervaring.

En dan wacht het volgende winteravontuur; ijskarten
Niet te vergelijken met een huskysafari. Geniet ik tijdens de safari nog van de stilte, tijdens het ijskarten is die stilte ver te zoeken. Met een eigen go-kart racen over het ijs. Het lijkt wel de formule 1 maar dan anders. Er wordt zelfs een heuse wedstrijd gereden.

Finse sauna
In de avond mag ik ontspannen in een Finse sauna. Dat heb ik wel nodig na zo’n dag vol activiteiten.
Afkoelen kan in een ijsbad. Brrrr….. en dan ineens is daar het noorderlicht! Ik vergeet de kou en geniet van het moment.
Wat is dit een prachtig schouwspel. Adembenemend.

Sneeuwscootersafari
De volgende ochtend begin ik de dag met een sneeuwscootertocht naar een rendierboerderij. De sneeuwscooter is voor de Finnen een belangrijk vervoersmiddel tijdens de winter. Met een behoorlijke snelheid rijd ik over het besneeuwde landschap.
Op de rendierboerderij kom ik alles te weten over het leven op een boerderij in Lapland en mag ik helpen met het voeren van de rendieren. De oorspronkelijke bewoners van Fins Lapland zijn de Sami. Dit nomadenvolk leeft met de rendieren en verblijft in de winter op een vaste plek.

Sneeuwschoen wandeling
In de avonduren staat er een sneeuwschoen wandeling op het programma.
Ik dacht dat ik dit niet leuk zou vinden, maar uiteindelijk vond ik het een fantastische activiteit. Het met sneeuw bedekte landschap is ideaal voor een uitdagende wandeling. Voorzien van sneeuwschoenen en vergezelt door een gids, maak ik een bijzondere wandeling en kom ik op plekken die anders haast niet te bereiken zijn. Onderweg zie ik prachtige besneeuwde bomen en sporen van dieren. En wederom mag ik deelgenoot zijn van het prachtige natuurverschijnsel “het noorderlicht”.
Een onvergetelijke ervaring, vooral als je midden in de natuur bent en de stilte allesoverheersend is.

Na een paar dagen in Fins Lapland doorgebracht te hebben, besef ik maar al te goed, hoe prachtig de natuur kan zijn.
Lijkt je dit ook wat? Maak dan een afspraak met mij. Ik vertel je er graag alles over. Lees ook eens de blog van collega Mirjam. Zij bezocht in 2015 Lapland.

Geschreven door: Ellen van der Weide, Reisburo Franeker

Rendierfarm in Lapland

ijskarten in Lapland

sneeuw landschap lapland